Sjukhuset kan behöva flyttas

Uppdaterad
Publicerad

Region Gävleborg överväger en flytt av gigantiska mått. Sjukhuset i Gävle ligger nämligen rakt ovanpå Gävle kommuns enda vattentäkt, Valboåsen.

Idag hade antagligen aldrig ett så stort komplex som Gävle sjukhus ha byggts på en så viktig och känslig plats som en vattentäkt, men dagens stränga lagstiftning kring dricksvatten är förhållandevis ny.

Frågan om sjukhusets vara eller icke-vara på platsen har aktualiserats i och med att länsstyrelsen anser att nya byggplaner för sjukhusområdet tar alldeles för lite hänsyn till vad som kan hända med grundvattnet.

– Åsen är väldigt känslig. Vatten rinner lätt från ytan ner till grundvattnet som är vårt dricksvatten och vi måste ha tydligare utredningar om vad som ska göras för att kunna bedöma skadan på vattentäkten, säger Josef Rundström på Länsstyrelsen Gävleborg.

Problematiskt med pålning och asfalt

En större utredning kring hur Valboåsen fungerar är på gång från Gästrike Vatten men tillsvidare kan man ändå konstatera att pålningsarbeten under stora huskroppar kan få vatten att ta en genväg ner till grundvattnet utan att renas på vägen. Och att omfattande asfalteringar (t ex för parkeringar) kan hindra regnvatten från att ta sig ner i backen.

För Region Gävleborg verkar diskussionerna med Länsstyrelsen ha fungerat som en tankeställare. Nu funderar man på om sjukhuset verkligen ska ligga där det ligger.

– När restriktionerna blir allt strängare kring byggnationer på en sådan här plats så har vi börjat överväga om det är långsiktigt rimligt att ha ett sjukhus ovanpå en vattentäkt, säger regiondirektör Svante Lönnbark.

En sjukhusflytt är en gigantisk operation och Region Gävleborgs förhoppning är trots allt att det ska gå att ha sjukhuset kvar där det ligger, men att man anpassar nybyggnationerna efter vattentäktens krav. Men om sjukhuset ändå skulle behöva flyttas  så beräknas kostnaden till omkring 15 miljarder kronor och tidsåtgången upp mot 14 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.