Hett hälsingederby väntar

Uppdaterad
Publicerad

Edsbyn – Bollnäs

Ingenstans är annandagsbandyn så het som i Hälsingland. På torsdag vill Edsbynanfallaren Jonas Edling ha revansch för storförlusterna – 2-7 och 3-7 – i de två senaste årens annandagsderbyn mot Bollnäs.

Den 30-årige lagkaptenen var med under storhetstiden när Edsbyn vann fem raka SM-guld (2004-2008). De fem senaste säsongerna har det gått tyngre. Finalförlusten 2009 har följts av tre raka kvartsfinalförluster och i våras fick Edsbyn se sig slaget av Hammarby i semifinalen.

Men även förluster i Hälsingederbyn gör ont.

-Man har ju vuxit upp med de här matcherna och en ny förlust skulle svida extra mycket, säger Edling till TT.

-Bollnäs har alltid varit rivalen. Sedan de kom upp igen är det framför allt den här matchen som ska vinnas, det här är som Hälsinglands SM-final.

Förnedringar

Nu är det fyra år sedan Edsbyn vann det klassiska annandagsderbyt. 2010 snöade matchen inne. Och 2011 och 2012 har slutat med förnedrande 2-7 och 3-7.

Edsbyn vann premiärmatchen mot Bollnäs i oktober med 5-3 efter två Edling-mål. Nu kräver ortsbefolkningen en upprepning på torsdag.

-Det pratas alltid om de här matcherna, långt innan de spelas. Och kanske särskilt mycket nu efter att vi vann mot Sandviken i onsdags.

Förra veckans 7-4-seger borta på Jernvallen har inte bara gett Edsbyn hopp om en seger på annandagen. Siktet är ställt mot vårens slutspel.

-Och väl där får vi titta på något nytt mål. Sandvikensegern visar i alla fall att vi kan slå de bästa.

Mot Sandviken gjorde Edling tre mål. Sammanlagt har det blivit 18 fullträffar på 13 matcher och en sjundeplats i skytteligan, medan Edsbyn är femma i elitserietabellen och har sju poäng ner till Bollnäs på den åttonde och sista slutspelsplatsen.

-Det var ingen som trodde på oss före säsongen. Men i gruppen har vi trott på laget hela tiden, vi vet vad vi kan.

Övriga matcher i elitserien

Hammarby – Sirius

Ljusdal – Broberg 

Gais – Kungälv

Västerås – Sandviken  

Vetlanda – Kalix

Villa Lidköping – Vänersborg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.