Kör rally med en arm och tre fingrar

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Bergman från Hudiksvall föddes med dysmeli, ett funktionshinder som i hans fall innebär att han saknar en del av sin vänstra arm och två fingrar.

Trots det stod han i söndags som silvermedaljör i den totala serien när Hälsingerallyt avgjordes i Bollnäs.

Att sakna en del av vänsterarmen har inte hindrat Tomas Bergman från att göra de saker han vill. Som 15-åring körde han moped tillsammans med sina kompisar och när suget efter att köra rally blev för stort tvekade han aldrig, även om andra var skeptiska.

-Det här handikappet har aldrig varit ett problem för mig, utan det har alltid löst sig på sitt sätt. Man gör på ett annat sätt än alla andra bara.

Kan växla först efter kurvor

Även om en förstaplats står högs upp på önskelistan tänker Tomas fortsätta tävla på samma vilkor som de andra deltagarna. Att han till exempel får vänta med att växla tills efter kurvan istället för innan, är sånt som han anser ingår i tävlingen och är en del av utmaningen.

-Dispanser kan man säkert få i rally också, om man behöver någon teknisk förändring på bilen eller så. Men jag vill gärna köra på samma villkor som alla andra. Det känns ju roligare om man kan”dänga” dom andra då.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.