Foto: Arkivbild/SVT

Så mycket mindre tjänar kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande stora skillnader i hur mycket kvinnor och män tjänar. I Gävledalaområdet visar det sig att kvinnor har i snitt mellan 6 000 och 9 000 kronor mindre i måndaden än män.

Om du är man eller kvinna, om du jobbar i en mansdominerad eller kvinnodominerad bransch. Det är faktorer som styr vilken månadslön du har. Det är ingenting nytt att de faktorerna styr och de senaste decennierna har många försökt komma åt de orättvisa löneskillnaderna mellan könen.

Fackförbundet LO:s publicerar på onsdagen en undersökning av löneskillnaderna, som presenteras i en Jämställdhetsbarometer. Där har man jämfört den så kallade faktiska månadslönen, det vill säga hur mycket man tjänar efter att eventuella deltider räknats in. Undersökningen visar att orättvisorna fortgår. Kvinnorna i Gävledalaområdet har mellan 23 och 27 procent mindre faktisk månadslön än männen. LO har jämfört den faktiska grundlönen som kvinnor respektive män får, och då tagit hänsyn till att kvinnor oftare jobbar deltid än vad män gör. Det är alltså en jämförelse mellan den faktiska månadslönen, oavsett tjänstgöringsgrad.

– Ska jag vara riktigt ärlig blir jag förbannad, det är bedrövligt att det ska vara så här, säger Barbro Andersson, ordförande i avdelning Kommunal Mitt.

”Blir svårt att rekrytera”

I arbetaryrken i Gävleborg tjänar kvinnorna i genomsnitt 6170 kronor mindre i faktisk månadslön än männen. Kvinnorna har 17 961 i genomsnittlig månadslön och en man 24 131 kronor. I Dalarna tjänar kvinnorna 6408 kronor mindre varje månad, då mannen har 23 883 i månadslön och kvinnorna i snitt 17 475 kronor. I tjänstemannayrken har kvinnorna 8486 kronor mindre i faktisk månadslön, i Dalarna 9040 kronor mindre i månadslön än männen.

– Det kommer att fattas över 200 000 personer inom äldreomsorgen framöver, och det kommer att bli jättesvårt att rekrytera kompetent personal till dessa yrken, konstaterar Barbro Andersson.

Genomsnittlig faktisk månadslön enligt LO

  • Arbetarkvinnor 17 000 kronor per månad
  • Män i arbetaryrken 23 000 kronor
  • Tjänstemannakvinnor 27 400 kronor
  • Tjänstemän 36 700 kronor
  • En skillnad på 20 000 kronor i faktisk lön per månad mellan kvinnor i arbetaryrken och män i tjänstemannayrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.