På Sandvik behövs personal, men många av de arbetslösa i kommunen har inte tillräcklig kompetens för jobben. Foto: Scanpix

Massor av jobb – men ingen blir anställd

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen Sandviken har en arbetslöshet på närmare 13 procent. Samtidigt skriker företag efter arbetskraft, men ingen får jobb.

I Sandviken är arbetslösheten hög, men paradoxalt nog så befinner sig kommunens största företag, Sandvik, i en kris där man skriker efter arbetskraft. Inom Sandvik finns nu en hel stab anställda som försöker locka attraktiv arbetskraft.

 – Det kan vara allt från teknikingenjörer, maskiningenjörer, utvecklingsingenjörer, automationsingenjörer. Jag kan hålla på hur länge som helst, säger Veronica Magnusson som är rekryteringschef för Sandvik i Sverige.

De arbetslösa håller inte måttet

Enligt Veronica Magnusson har den tekniska utvecklingen gjort att koncernen höjt kraven på dem som anställs.

– Vi är ett innovationsföretag och det gör att vi måste ha den senaste tekniken och rönen där ute, säger Veronica Magnusson.

Problemet är att många av de arbetslösa i Sandviken tillhör den allt större gruppen av arbetslösa som står allra längst bort från arbetsmarknaden. De är lågutbildade, födda utanför Europas gränser, har funktionshinder eller är över 55 år. Därför letar Sandvik nu framför nu framför allt i de universitetsstäder i Sverige som har lämplig utbildning.

Måste anställa 1600 personer

Brist på utbildad arbetskraft kommer att bli ett allt större problem för Sandvik. År 2015 och 2016 slår de stora pensionsavgångarna igenom på allvar för koncernen. Då räknar man med att anställa upp mot 1600 personer enbart i Sverige.

– Som det är nu är det färre och färre som väljer att utbilda sig vilket innebär att vi som bolag har färre att välja mellan, säger Veronica Magnusson. Det innebär att vi måste bli mer kreativa. Vi måste till exempel titta mer på vår invandring där vi har högutbildad personal. Och även titta utanför Sveriges i fall att det krävs.

”Går mot rekryteringsproblem”

På arbetsförmedlingen tror man att problemet kommer att växa de närmaste åren, att vi snabbare kommer att gå mot en situation där vi både har en relativt hög arbetslöshet och rekryteringsproblem. Tord Strannefors, prognoschef på arbetsförmedlingen, bedömer risken som hög redan till nästa år.

På Sandviken fortsätter arbetet med att försöka hitta personal att fylla de 1600 luckorna med.

– Vi kommer att behöva göra de åtgärder som krävs för att vi ska attrahera ytterligare individer, säger Sandvikens rekryteringschef i Sverige Veronica Magnusson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.