Gävlebon dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för bland annat mord.

Misstänkte styckmördaren inte psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

28-åringen som är misstänkt för styckmordet i Gävle lider inte av någon allvarlig psykisk störning.

På torsdagen kom resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen av den 28-årige man som är åtalad för att han har dödat och styckat en 24-årig kvinna på Nordost i Gävle i höstas.

Kan inte dömas till vård

Rättspsykitariska avdelningen på Huddinge sjukhus finner att den nu häktade 28-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning, och att han inte heller begått styckmordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det finns därför inte förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård, utan han kan dömas till fängelse.

Mordet på Nordost

– Det innebär att det inte är förbud att döma till fängelse. Psykiskt sjuka människor som lider av en allvarlig störning får ju inte dömas till fängelse, säger, vice chefsåklagare Ulf Back, men säger också att den rättspsykiatiska bedömningen ändå inte var väntad.

– Det fanns ingenting som pekade på någon sjukdom under utredningen. Men det är klart att det, vid den här typen av brott, är svårt för allmänheten att tänka sig att personen är frisk.  

Den 28-årige mannen har tidigare erkänt att han har dödat den 24-åriga kvinnan.   

Yrkar på livstid

I febuari ansökte Rättsmedicinalverket om att få fortsätta utreda mannen ytterligare några veckor. Gävle tingsrätt har tidigare slagit fast att han dödat kvinnan med uppsåt och styckat kroppen.

Åklagare Ulf Back yrkar på livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Nordost

Mer i ämnet