Hängdes ut nakna på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Nakenbilder på unga tjejer spreds på nätet. Det hela är nu ett ärende för polisen.

Efter gårdagens inslag, om unga tjejer i Hudiksvall, som fick sina  nakenbilder uthängda på nätet, så är det många som frågar sig hur det här kunde hända.

– Kompisar kom fram och sade att jag var med i en mapp med bilder på nakna tjejer. Jag blev jätte-jättearg, säger en av tjejerna till SVT.

Det var förra veckan som de två tjejerna, båda i 15-årsåldern, fick reda på att de finns med i en mapp med bilder på drygt 30 unga tjejer från Hudiksvall.

Vissa av tjejerna är helt nakna på bilderna, medan andra till exempel har bikini. I många fall har bilderna skickats till pojkvänner i förtroende. Någon har sedan samlat ihop bilderna och publicerat dem på nätet.

– Jag blev sårad. Och sviken, säger en av tjejerna.

”De kallar oss slampor och horor”

Sedan bilderna, tillsammans med personuppgifter, börjat spridas har tjejerna fått utstå förolämpningar och kränkningar.

– Man känner sig stämplad. Folk går runt och snackar skit hela tiden. De kallar oss grejer. De säger att vi får skylla oss själva, kallar oss slampor och horor, säger en av dem.

– De har verkligen lyckats bryta ner en, för man mår verkligen jätte-jättedåligt.

Men tjejerna bestämde sig snabbt för att gå ihop och stötta varandra och att varna andra för att skicka bilder på sig själva. 21 av de utsatta flickorna har gått samman och gjort en polisanmälan om grovt förtal. Under onsdagen lämnades ärendet över till åklagare.

– Om jag inte hade haft de andra tjejerna hade jag inte klarat det. Det här är så starka tjejer, säger en av dem.

”Strongt av dem att berätta”

– Jag tycker det är strongt av tjejerna att vilja berätta sin historia, det fruktansvärda de råkar ut för fortfarande, säger Josef Wiklund vid polisen i Hudiksvall och fortsätter:

– Sedan är det viktigt att föräldrar intresserar sig för ungdomars internetvanor. Tänk över om barnen verkligen ska ha datorn på rummen. Kanske är det bättre om familjens dator står på en plats med mer uppsyn, säger Josef Wiklund vid polisen i Hudiksvall.

Man pratar ju ofta om hur man som brottsoffer ska agera för att inte hamna i en sådan här situation. Men de som sprider de här bilderna då, troligtvis unga killar? Vad ska man göra för att förebygga att de ägnar sig åt sånt här?

– Jag tycker att de ska diskutera det här under stöd av en vuxen och tänka sig in i upplevelsen av att vara kränkt på det här sättet och exponerad, troligtvis för resten av sina liv, på internet, säger Josef Wiklund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.