Nordeuropas största flygsimulator invigd

Uppdaterad
Publicerad

Idag invigdes Viggen-simulatorn som ett gäng entusiaster på F15 i Söderhamn har byggt. En upplevelse som är så nära man kan komma att flyga ett riktigt stridsflygplan utan att faktiskt göra det, säger de själva..

– Sitter man i kabinen så tycker man efter ett tag att man flyger på riktigt, säger Helge Ljungström, pensionerad stridspilot och numera chef för museet på F15.

Det är kraftfulla och komplicerade datorsystem som via sex projektorer projicerar en 36 kvadratmeter stor bild som antagligen är Nordeuropas största simulatorskärm öppen för allmänheten.

Kabinen kommer från ett riktigt flygplan, en AJS-37 ”Viggen” som fanns på just F15.

Mekaniken har fått omvandlats till datorsignaler.

Idag har man inte hunnit iordningställa alla instrument men erfarna Viggenpiloter har varit med och ställt in reglagen som nu fungerar precis som i verkligheten.

– Det är helt fantastiskt och med internets hjälp kan vi flyga tillsammans med andra som har simulatorer. Vi kan se deras kärra och de kan se vår, säger Torbjörn Henningsson, projektledare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.