Foto: Ingela Östlund/SVT

Nu avgörs SM i puckelpist

Uppdaterad
Publicerad

Förberedelserna inför SM i puckelpist är i full gång i Kungsberget, utanför Sandviken. I helgen ska nämligen Sveriges bästa freestyleåkare koras, och det kan mycket väl blir Frida Lundblad från Gävle.

Först till alla er som inte riktigt har koll på vad puckelpist är:

– Ofta letar man reda på den brantaste backen i anläggningen och bygger två stora hopp. Imorgon kommer åkarna att göra framåtvolter, bakåtvolter och till och med dubbelskruvar, säger Jonas Lundblad, tränare i Gefle freestyle. 

Ja, det är alltså SM i puckelpist som väntar i Kopparbacken i Kungsberget i helgen. Åkare från hela landet ska tävla och det är allt ifrån landslagsåkare i världsklass till kids. Hemmaklubben Gefle freestyle har många kandidater till pallen, och en av favoriterna till guldet är 17-åriga Frida Lundblad från Gävle.

– Det känns jättebra att vara på hemmaplan och köra SM, det är roligt. Jag kommer att fokusera på att göra det jag ska och köra mitt race, säger Frida Lundblad, som direkt efter SM-tävlingarna beger sig till Italien för junior-VM.

– Jag vill vinna SM-guldet såklart, säger hon och skattar.

Tävlingspremiär

En som inte har lika stor tävlingsvana som Frida är Rasmus Larsson, också han tävlar för Gefle freestyle. I helgen gör han sin första tävling någonsin.

– Det är pirrigt, säger Rasmus Larsson.

– Man ska göra så bra tricks man kan och inte ramla, det är viktigast, fortsätter han.

Men vad är det som är så roligt med freestyle då?

– Man får göra av med energi och göra volter, säger Rasmus innan han swischar nerför puckeln ännu en gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.