Polisen varnar för inbrottsvåg

Publicerad

Gävleborgspolisen går nu ut med en varning i länet efter att en rad inbrott inträffat i villor och lägenheter den senaste tiden.

Enligt polisen inträffade runt 20 inbrott eller försök till inbrott i bostäder i Gävleborg bara under den senaste helgen. I dagsläget finns inga spår efter förövarna.

76-åriga Astrid Ek är en av de som drabbats av inbrottstjuvar. För några veckor sedan stals smycken och guld i hennes villa i Hudiksvall  – minnen som hon samlat på sig under hela livet.

– Då kände jag maktlöshet. Jag kände mig eländig och tänkte ”nej, jag orkar inte mer”, så jag ringde min dotter och min måg och sa att de skulle komma för jag hade haft inbrott, och det gjorde dem, berättar hon.

Tillvägagångssättet  är det samma vid inbrotten. De sker under kort tid och oftast har ett fönstret eller en dörr brutits upp. I de flesta fall är tjuvarna ute efter föremål som är lätta att plocka med sig som klockor, smycken och guld.

Nu uppmanar polisen villaägare att vara extra uppmärksamma. Några råd är att alltid låsa entrédörren, förstärka altandörren och fönster, eller att förse huset med villalarm kopplat till en larmcental.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.