Spelblogg från Gävle gör succé

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för TV-spel har fullkomligt exploderat det senaste decenniet. I dag spelar både barn och vuxna. De som driver en av de populäraste spelsajterna för spel finns i Gävle.

I takt med att datakapaciteten i allt från telefoner till hemdatorer fördubblats har utbudet av spel gjort detsamma. Första Nintendokonsollen blev en succé när den släpptes i Sverige 1986. Men svenskarnas intresse för tv-spel slutade inte där. Spelindustrin i Sverige omsatte 3,7 miljarder kronor 2012.

De stora företagen gör vassare och ständigt förbättrade versioner av världstitlar som Battlefield eller Need for Speed. Vid sidan om det finns en växande indie förgrening där svenska titlar som Mindcraft hör till de största. Det kan vara frånvaron av traditionell mediabevakning som gör att ideella krafter spelar allt större roll vid sidan av denna nöjesjätte. Svampriket är en av de största sajterna i dag där spelare bloggar och recenserar spel. En av grundarna bor i Gävle.

– Jag och en kompis på internet ville göra något eget. Efter några månader hade vi hundra besökare. I dag, fyra år senare har vi 60 000 besökare på hemsidan, säger Fredrik Lundblad, redaktör på spelbloggen Svampriket.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.