Foto: SVT

18 år för styckmordet på Nordost

Uppdaterad
Publicerad

18 år för mord och brott mot griftefriden blir domen för den 28-åring som åtalats för mord på en 24-årig småbarnsmamma.

Domen  meddelades klockan 11.00. 28-åringen döms för mord och brott mot griftefriden. Tingsrätten har skrivit en sammanfattning av domen, och säger bland annat att slutsatsen är att mannen dödat med uppsåt, Rätten avfärdar den tilltalades invändning om att han saknade uppsåt och att hans arm var okontrollerbar. Tingsrätten har kommit fram till att bevisningen pekar på att den åtalade mannen medvetet behöll greppet om kvinnans hals till dess hon avled.

Det finns inga förmildrande omständigheter menar rätten, och dömer mannen för mord. Att  mannen sedan styckade kvinnans kropp har inneburit en  ytterligare kränkning av offret och hennes anhöriga, och han döms därför för brott mot griftefriden.

Mordet på Nordost

När det gäller påföljden har tingsrätten tagit hänsyn till mannens neurologiska funktionsnedsättning och finner att straffvärdet inte uppgår till livstids fängelse. Därför döms han till 18 års fängelse.

Tingsrätten dömer ut skadestånd till kvinnans efterlevande enligt åklagarens tidigare yrkanden, men kvinnans tidigare sambo beviljas inte skadestånd.

Kvävde och styckade

Det var i september förra året som 28-åringen först kvävde småbarnsmamman med sin ena arm, för att sedan stycka hennes kropp i sin lägenhet på Nordost i Gävle. Under rättegången har mannen hävdat att han dödat i sinnesförvirring, men den rättspsykiatriska undersökningen visade på motsatsen. 28-åringen lider inte av en psykisk störning, varken nu eller vid den tiden för de brott han misstänks för – mord och brott mot griftefriden.

28-åringen har erkänt att han dödat och styckat kvinnan, men motivet är inte självklart. Enligt åklagare Ulf Back finns det dock ett motiv i 28-åringens tydliga intresse för våld. Åklagare Ulf Back yrkar på livstidsfängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Nordost

Mer i ämnet