Foto: Arkivbild

Två vargar får skjutas i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Gävleborg har beviljat skyddsjakt på två vargar i reviret Åmot/Ockelbo. Sedan i december förra året har Länsstyrelsen så gott som varje dag fått in nya rapporter om vargar i och omkring bebyggelse i Åmot och Ockelbo.

Jakten kommer att inledas den 23 mars och avslutas senast den 20 april.

 – Eftersom rådjuren i området runt Åmot/Ockelbo gärna vistas i det öppna jordbrukslandskapet under vintersäsongen, innebär det att vargarna lockas dit.  Omständigheten att vargarna inte stöter på några fiender i bebyggelsen, samtidigt som de får belöning i form av mat, medför att deras beteende riskerar att befästas och förstärkas. En sådan trend har redan kunnat observeras eftersom vargarna nu oftare och med ökad oskygghet besöker bebyggelsen i jämförelse med föregående år, säger Sara Sundin på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Läs beslutet här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.