Utbyte bryter tristessen på asylboende

Uppdaterad
Publicerad

När taket på Folkets Hus i Näsviken behövde lagas gick Svanbackens asylboende in och sponsrade. I gengäld bjuds alla asylsökande på Svanbacken in till fest.

– Pengarna vi investerar i de här samarbeterna kommer oss till godo genom att vi får ett lugnare asylboende, vi får personal som får lättare att jobba, vi får boenden som mår bättre. Det blir en harmoni i verksamheten. Sen är det ju självklart så att vi känner för de asylsökande, vi vill lägga pengar på att de ska må bra, det är en humanitär grej, säger delägaren Dan Petersen.

Förra året lade Svanbacken 400 000 kronor på sponsring och det genererar alltid tillbaka till de asylsökande. Exempelvis sponsrades Hudik hockey vilket gjorde att de fick gå på alla matcher och vid flera tillfällen lära sig spela hockey.

– En av sakerna på ett asylboende är tristessen. De väntar på beslut om uppehållstillstånd och brev från myndigheter, om de ska få stanna eller inte. Det här är ett sätt att bryta tristessen och göra något som är roligt slippa tänka på det som är jobbigt. Nu får de ha roligt en kväll och det ser de fram jättemycket åt, säger Dan Petersen.

– Det är ett bra sätt att få byta miljön, att få träffa svenskar och få äta traditionell svensk mat. Det kommer att bli trevligt. En del människor känner sig stressade och behöver sysselsätta sig för att tiden ska gå fortare, berättar Ameen Seif som är från Syrien.

De aktiva i Folkets Hus-föreningen är förstås tacksamma över att taket är räddat och tycker att det blivit en riktig winwin-situation för alla när Svanbacken krävt något tillbaka.

– Det tycker jag är helt rätt, man kan ju inte bara ta emot pengarna utan måste få feedback tillbaka och man måste hjälpas åt. Jag tycker kravet är helt rimligt, säger Mariann Persson som hoppas att de som kommer ska få en trevlig kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.