Foto: SVT

69 kor försvann – bonde frias från brottsmisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Den sörmländske lantbrukare som stått åtalad för försök till grovt bedrägeri sedan 69 kor försvunnit från hans gård friades i dag av Nyköpings tingsrätt. Bland annat på grund av en undermålig polisutredning.

Lantbrukaren frias både från anklagelserna om försök till grovt bedrägeri samt förberedelse till grovt bedrägeri.

Tingsrätten anser att åklagaren kunnat påvisa att lantbrukarens påstående om att korna stulits är mycket osannolikt, främst på grund av den förhållandevis korta tidsrymd som stölden påstås ha ägt rum.

Kostölden

Motiv saknas

”Åklagaren har emellertid inte visat att NN hade något motiv att bedra försäkringsbolaget och det finns en rad brister i polisens utredning som ska gå ut över åklagarens talan. Med de högt ställda beviskrav som råder i brottmål har åklagaren inte motbevisat påståendet om stöld”, skriver tingsrätten i domen.

Därmed anses det inte styrkt att lantbrukaren gjort sig skyldig till brott.

Flera brister

Efter att polisanmälan om den påstådda kostölden gjordes den 19 december 2012 dröjde det 30 timmar innan polisen påbörjade en brottsplatsundersökning. Någon undersökning av ladugården gjordes heller aldrig, trots att stölden uppgavs ha ägt rum därifrån.

”Det skulle med en sådan undersökning ha kunnat säkras bevis i ladugården som hade givit stöd åt NN:s påstående om stöld”, skriver tingsrätten.

En annan brist är att polisen aldrig hann förhöra två män som vid tiden för den påstådda stölden arbetade på gården, vilket gjort det omöjligt att kontrollera om de skulle kunna känna till några omständigheter som skulle vara av betydelse.

Får ersättning

Lantbrukaren, som hela tiden hävdat sin oskuld, tilldöms närmare 330.000 kronor i ersättning för rättegångskostnaderna.

Ungefär en månad efter att kostölden anmälts lades utredningen ner. I stället inleddes en förundersökning mot den aktuella lantbrukaren. Han åtalades för att ha försökt lura till sig drygt en halv miljon kronor från sitt försäkringsbolag.

Fallet blev nationellt uppmärksammat när det togs upp av Leif GW Persson i SVT-programmet ”Veckans brott”.

Hör mer om det här i kvällens sändningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kostölden

Mer i ämnet