AF-flytt ger blandade känslor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens planer på att lägga ner små lokalkontor och flytta handläggare till större orter, väcker inget jubel i Gnesta.

Effektiviteten i jobbförmedlingen på den egna ortern blir lidande anser man t ex i Gnesta, där arbetsförmedlingen kan komma att läggas ner och de tio handläggarna flyttas till Södertälje.

– Här jobbar vi som ett team och alla handläggare känner till varandras arbetssökande. Likadant är det med vår kontakter med näringslivet. Risken finns att den kunskapen går förlorad om vi blir en del av ett större kontor. Jag vet, för jag kommer från ett stort kontor med mycket administration, säger Benita Thornell, arbetsförmedlare på kontoret i Gnesta.

Syftet med Arbetsförmedlingens koncentration av handläggare till större kontor är att öka effektviteten genom att fler arbetsökande får hjälp av tätare kontakt med sin handläggare.

På Gnesta kommun, däremot är man inte lika kritisk till flytten.

– För oss är det inte avgörande om Arbetsförmedlingen sker i Gnesta eller Södertälje, utan att verksamheten fungerar väl, och att vi tillsammans kan driva arbetsmarknadsprojekt som fungerar, säger Nils-Erik Sehlin, kommunchef.

– Och där är det litet si å så idag. Men vi jobbar på att bli bättre.

De delar av kommunen som ska ha nära kontakt med arbetsförmedlingen har varit splittrade på flera ansvarspersoner, berättar han, och det kan inte ha  varit helt lätt för arbetsförmedlingen att veta vem man ska ta kontakt med när man hade ett bra projekt på gång.

– Där känner jag att det finns en stor utvecklingspotential som kan effektivisera vårt samarbete med Arbetsförmedlingen, säger Nils-Erik Sehlin

För att råda bot på den bristen ska man nu inom kommunen slå samman arbetsmarknadsfrågor, vuxenutbildning och Svenska för Invandrare till ett ansvarsområde.

Benita Thornell medger dock att effektviseringen av Arbetsförmedlingen är nödvändig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.