Nästan alla missbrukare begår brott Foto: SVT

Aggressiv missbrukare släpptes från LVM-hem

Uppdaterad
Publicerad

En narkoman som tvångsvårdades i Gnesta blev aggressiv och släpptes från sitt LVM-hem vid två tillfällen. Gnesta kommun anmäler nu det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg.

Den omhändertagna missbrukaren fick lämna det särskilda boendet i Gnesta kommun efter att ha svurit och talat hotfullt med personalen. Istället för att larma övrig personal valde man att låsa upp dörrarna och släppa ut personen.

Polisen kunde en stund senare hitta missbrukaren oskadd, men vid en närmare granskning visade det sig att hemmets personal olovligen släppt ut denne en gång tidigare.

Kommunen anmäler

Nu anmäler Socialnämnden i Gnesta kommun det inträffade och ifrågasätter om boendet verkligen har följt lagen när personen fick lämna hemmet ensam.

Lagen om vård av missbrukare gör det möjligt för kommunen att i vissa fall tvångsvårda vuxna missbrukare. Beslutet fattas av förvaltningsrätten som en skyddsåtgärd för att undvika att missbrukare utsätter sin fysiska eller psykiska hälsa för skada.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.