Foto: David Hårseth

Äldre man dog efter sabotage vid grävschakt

Uppdaterad
Publicerad

En man i 90-årsåldern avled efter ett fall till följd av att någon eller några saboterat en avspärrning vid ett grävarbete i Oxelösund.

Det var i söndags morse när mannen var ute och promenerade med sin rullator som han ramlade ner i ett grävschakt vid en gång- och cykelbana nära kommunhuset i Oxelösund.

Den äldre mannen bröt lårbenshalsen och fick otaliga blåmärken och skrapsår. Några dagar efter olyckan avled han till följd av sina skador.

– Det är väldigt tragiskt det som hänt, säger Dennis Johansson, jourhavande förundersökningsledare vid Sörmlandspolisen.

Vållande till annans död

Runt schaktet, där arbetet med att byta fjärrvärmeledningar pågår, står normalt sett ett kravallstaket. Men vid tillfället hade någon eller några saboterat på arbetsplatsen genom att slänga ner staketet i schaktet.

Brottet rubricerades initialt som vållande till kroppsskada, men kommer nu att ändras till vållande till annans död.

Inga spår

Polisen har i nuläget inga vittnesuppgifter eller andra spår att gå på.

– Så länge ingen människa ger sig till känna så står vi där vi står. Det bygger på någons goda samvete, säger Dennis Johansson.

Bolaget som utför fjärrvärmearbetet är inte misstänkta för att ha gjort något fel. Samma dag som olyckan inträffade polisanmälde man också händelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.