Anni-Frid Lyngstad om hur ABBA räddade livet på ett fan. Foto: SVT

Anni-Frid får Eskilstunas musikpris

Uppdaterad
Publicerad

Anni-Frid Lyngstad har utsetts till årets musikpristagare i Eskilstuna kommun.

Hon får priset med motiveringen:

”Anni-Frid Lyngstads banbrytande karriär i musikvärlden under snart sextio år gör henne till en ikon och förebild för generationer. Genom sina framgångar både med ABBA och som soloartist har hon blivit en idol för miljontals fans över hela världen och har satt outplånliga avtryck i musikhistorien.”

Anni-Frid Lyngstad, mest känd som en av medlemmarna i gruppen ABBA, växte upp i Torshälla och startade sin sångkarriär redan som 11-åring. Hon sjöng i dansband och storband och bildade Anni-Frid Four tillsammans med sin blivande make från Eskilstuna. Hennes djupa sångintresse och vilja att utvecklas ledde stora framgångar med bland annat 400 miljoner sålda ABBA-skivor och topplaceringar på världens musiklistor.

Juryn skriver vidare:

”Eskilstuna har en lång och gedigen tradition som musikstad. Fridas fantastiska framgångar ger oss alla ny inspiration och energi på vår resa för att föra musiktraditionen vidare till nya höjder.”

Pristagaren uppmärksammas i kväll, den 4 december, i Eskilstuna stadshus i samband med kommunens högtidliga årliga medaljfest.

Anni-Frid Lyngstad kommer att ta emot priset vid ett besök i Eskilstuna under 2015, tidpunkt meddelas senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.