Foto: SVT

Assistansmålet prövas i Svea hovrätt

Uppdaterad
Publicerad

En man från Nyköping dömdes till fängelse i fyra år och nio månader för grova bedrägerier och grova bidragsbrott i det så kallade assistansmålet i Södertälje. Domen överklagades och nu prövas målet i Svea hovrätt.

Totalt fälldes 34 av de 35 åtalade. Nyköpingsbon, som även fick sju års näringsförbud, var en av de två huvudåtalade och ägare i assistansbolaget.

De flesta dömda var anställda som assistenter och hade till uppgift att hjälpa personer med funktionsnedsättningar. Men i vissa fall utförde inte assistenterna något arbete alls, i andra utfördes mindre arbete än vad som redovisats.

Ekobrottshärva i Södertälje

När tillslaget mot bolaget gjordes var flera brukare i mycket dåligt skick. Försäkringskassan har tilldömts skadestånd på drygt 26 miljoner kronor.

Rättegången, som avslutades i februari, har hittills kostat 96 miljoner kronor bara i försvarskostnader.

Den 12 september påbörjas nu huvudförhandlingen i Svea hovrätt. Förhandlingen beräknas pågå fram till månadsskiftet april/maj nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottshärva i Södertälje

Mer i ämnet