Foto: David Hårseth

Åtal för mordförsök efter motorsågsattack

Uppdaterad
Publicerad

En 66-årig man åtalades på torsdagseftermiddagen vid Nyköpings tingsrätt för mordförsök och grovt hemfridsbrott.

Det var tidigt på morgonen den 1 juli som mannen ska ha sågat sig in i en 83-årig kvinnas lägenhet i Katrineholm och sedan attackerat henne med en motorsåg.

Kvinnan fick skador på händerna, munnen och i ansiktet och fick föras till Universitetssjukhuset i Örebro.

Åklagaren skriver i åtalet att ”fara för brottets fullbordan har varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”.

Långdragen grannfejd

Anledningen till mordförsöket bottnar troligen i en långdragen grannfejd. Nyköpings tingsrätt beslutade den 28 mars i år att 66-åringen var tvungen att flytta från sin bostadsrättslägenhet, som ligger våningen under den 83-åriga kvinnans.

Flera grannar, bland annat den 83-åriga kvinnan, hade vittnat om att mannen utsatt dem för sådana störningar att det varit direkt skadligt för hälsan. I domen skriver tingsrätten att att 66-åringen ska ha spelat upp inspelade ljud med skällande hundar och hoande ugglor på hög volym.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.