Foto: SVT

Barn gör sjukvården varmare

Uppdaterad
Publicerad

Tidningar och böcker för tonåringar i väntrummet. Miljöer på sjukhuset som upplevs otrygga eller sterila. När barnen bjuds in till trygghetsvandringar blir mötet med landstingets verksamheter trevligare menar landstinget i Sörmland.

Landstinget i Sörmland vill göra sjukvården tryggare med hjälp av barnen.

–  I 15 år har landstinget arbetat med att stärka barnets rätt i verksamheterna, säger Fredrik Gustafsson, pressansvarig på landdstinget.

Sterilt

En vanlig synpunkt är att man tycker det är för vitt och sterilt och för lite konst som motsvarar barn och ungas önskemål.

– Ibland har man glömt att tänka på att det även ska finnas böcker och tidningar för tonåringar i väntrummen, säger Susann Ericsson, folkhälsoplanerare på Landstingets Folkhälsocentrum.

Trygghetsvandringar

För att råda bot på det här anordnas så kallade Trygghetsvandringar sen 2010, en återkommande aktivitet där man ber om barnens synpunkter på hur framför allt den fysiska miljön kan bli trevligare.

Under tre dagar den här veckan finns barnrättspiloter på plats i sjukhusentréerna för att berätta mer om landstingets barnrättsarbete och det arrangeras också miniseminarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.