Barnfetma behandlas med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings barnklinik och idrottsförbundet Korpen prövar en ny metod för överviktiga barn. Man satsar på behandling i grupper – både för barn och föräldrar.

– Det här är unikt. Vi inom landstinget samarbetar med idrottsförbundet Korpen. De har undervisning och fysiska aktiviteter med barnen, medan vi tar hand om föräldragruppen, säger Helene Samuelsson, samordnare och sjuksköterskan.

I Nyköping arbetar man enligt ”Södertäljemodellen”. Det vill säga att barnen och föräldrar behandlas långsiktigt i grupp, och att vårdpersonalen håller sig i bakgrunden. Målet är att föräldrarna själva ska hitta fram till åtgärder.

– Föräldrarna ska ta makten över sitt eget liv. Vi ska inte komma med pekpinnar, utan det är meningen att de själva ska komma fram till lösningen, säger Helene Samuelsson.

Nästan var femte svenskt barn i tioårsåldern är överviktigt. Och får de inte hjälp i tidig ålder så riskerar många att förbli överviktiga, även i vuxen ålder.

Ovanor i vardagen

Familjen Hagen har ofta pratat om att börja motionera mera. Pappa Jan-Erik har själv tidigare varit en aktiv person och spelat både fotboll och innebandy.

Men med tiden har ovanor smugit sig in i vardagen.

Så när beskedet från skolläkaren kom att hans elvaåriga dotter var överviktig blev det ett uppvaknande för hela familjen.

– Det var ju inte så kul att få det beskedet, men det var en spark i arslet. Jag ställer mig själv frågan hur det kunde gå så långt? Men nu ska det bli ändring på det, säger Jan-Erik Hagen.

Ändrat livsstil

I Nyköping finns ännu inga resultat på hur man har lyckats med den här metoden, men utvecklingen hittills hos både barn och föräldrar skvallrar om en positiv fortsättning.

Och efter att snart ha genomgått hela kursen har Jan-Erik och hans familj ändrat livsstil.

– Vi har gjort framsteg. Vi har ändrat både matprodukter och rutiner hemma. Och så har vi börjat motionera lite mera än vad vi gjorde förut, säger Jan-Erik Hagen med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.