Bäverhyddan engagerar Eskilstunaborna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun har ansökt hos Länsstyrelsen om att få riva en bäverhydda i Eskilstunaån intill Stadsparken. Ett annat alternativ är att införa jakt på bäver, enligt Länsstyrelsen.

Kommunen vill riva bäverhyddan, annars kommer bävern att fortsätta att fälla och äta av träd och planteringar i kommunens parker och i privata trädgårdar.

– Jag tycker att det är ganska unikt att ha en bäverhydda mitt i staden. Jag har inte sett bävern, men jag har sett många fällda träd  säger Leif Jacobsson, som bor nära Stadsparken.

Nu har kommunen skickat in en ansökan om att få riva bäverhyddan. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det är tråkigt att ta bort den, men gör den en massa skada , då måste den naturligtvis bort, säger Leif Johansson.

Mysigt se bävern

Monica Tonhammar har haft besök av bävern i sin trädgård.

– Det är lite mysigt att se bävern ibland när den simmar runt här, men han eller hon har varit uppe och förstört lite i trädgården, bitit av vår syrénberså , så det känns lite tråkigt, säger hon.

Jakt på bäver

– Det  är ovanligt att vi får in ansökningar om att riva en bäverhydda, säger Helena Söderlund på Länsstyrelsens landsbygdsenhet.

– Ett alternativ till att riva en hydda är att ha jakt på bäver, men om det blir så i det här fallet, vet jag inte idag. Ett beslut kommer först om ett par veckor, säger Helena Söderlund.

Ingen jakt på bäver sker i stadens centrum idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.