Blandat intresse för Lucia

Publicerad

Medan luciahögtiden lockar många deltagare i vissa städer, har andra fått lägga ner traditionen på grund av för få sökande.

I hela 100 år har Luciatraditionen firats i vårt avlånga land. Så blir det även imorgon, iallafall på vissa orter. Luciahögtiden lockar många deltagare på vissa håll, men får inte tillräckligt många sökande.

Nyköping utan lucia igen

Nyköping är en av de orter som blir utan lucia, för andra året i rad faktiskt. Lions Club har anordnat lucia i Nyköping i flera år. I år var det inte tillräckligt många som var intresserade av att bli lucia.

Eskilstuna moderniserar

I Eskilstuna däremot är det många som vill vara Lucia, eller snarare vara med i ett ambassadörteam. För andra året i rad anordnar Eskilstuna Innerstad en rätt så modern lucia.

Tanken är att 12 sångkunniga elever från en musikklass ska vara Eskilstunas ambassadörer på olika evenemang under ett helt år.

Allt börjar med Lucia och sen är det Å-loppet, nationaldagen, och andra tillställningar som ambassadörerna hittar på själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.