Bodde under gran – nekades hjälp med lägenhet

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan hade tidigare bott under en trapp och en gran, ändå fick hon inte hjälp med boendestöd av socialnämnden i Eskilstuna kommun. Trots att kommunen fick bakläxa i Förvaltningsrätten väljer man att överklaga till Kammarrätten.

Kvinnan i 40-årsåldern hade ingen bostad, men socialnämnden hävdade hon kunde bo hos sin exman. Istället fick hon under en tid övernatta under en gran och i en trapp, utan att få hjälp av kommunen.

Både länsrätten och förvaltningsrätten slog fast att kvinnan, som har hyresskulder och därför har svårt att hitta en lägenhet, hade rätt att få bistånd som gör att hon kan leva ett skäligt liv. Kommunen kritiserades därför för sitt agerande.

Men Eskilstuna kommun väljer nu att överklaga ärendet till Kammarrätten. I sin överklagan hävdar kommunen att kvinnan har haft tillgång till tillfälliga boenden hos andra personer, och att hon därför inte har varit i akut behov av hjälp med boende. Hon har heller inte gjort tillräckligt för att hitta en hyreslägenhet, står det i överklagan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.