Brandman inget hett jobb för kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnorna utgör bara några få procent av alla heltidsanställda brandmän i landet. Frågan är varför det fortfarande ser ut på det viset?

Den frågan var en av många som diskuterades när ett nätverk med ett 70-tal kvinnliga brandmän träffades i Nyköping.

– Tänker man brandman, så tänker man killar. Jag tror det har med det att göra. Vi kan exakt lika mycket som killarna kan, det är ingen skillnad på oss. Det gäller att bryta trenden i det här mansdominerade yrket, säger Sara Pettersson, deltidsbrandman i sörmländska Nävekvarn.

Totalt i landet utgör de kvinnliga brandmännen 2,4 procent.

Hur ska fler kvinnor lockas till yrket?

– Jag tror inte de är upplysta om vad vi arbetar med, så att de inte tror att de inte har den fysiska förmågan, säger Mona Hjortzberg, ordförande för nätverket Kvinnor inom räddningstjänsten.

Och Sara Pettersson håller med.

– Jag trodde inte jag skulle kunna, men man kan mer än vad man tror. Det är det största hindret, att man inte tror man kan klara av det. Tränar man någorlunda så orkar man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.