Foto: Svt

Brist på donerad bröstmjölk

Uppdaterad
Publicerad

Det råder nu akut brist på donerad bröstmjölk på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Det här är ett problem som kommer och går, vi har så vi klarar oss några veckor till. Men kommer det många små barn, som äter varannan timme går mjölken åt väldigt snabbt, säger Ulrika Valfridsson Schultz, vid neonatalavdelningen på Mälarsjukhuset.

Vidare berättar hon att det just nu är få kvinnor som donerar bröstmjölk.

– Det kan kanske bero på att mjölken kan vara svårhanterligt under sommaren och rådande värme. Dessutom är man kanske inte på hemmaorten under semestertider, säger Ulrika Valfridsson Schultz.

De allra minsta och känsliga barnen prioriteras när det gäller donerad bröstmjölk, samtidigt används modersmjölkersättning.

– Men det är inte lika bra som donerad bröstmjölk. Ersättningen kan ha effekter på barnens magar, eftersom den inte är lika mild, säger Ulrika Valfridsson Schultz.

Mälarsjukhuset försöker nu få fler kvinnor att donera bröstmjölk.

– Vi hoppas att de som har mycket mjölk och som har funderat på att donera, tar steget och kommer till oss, avslutar Ulrika Valfridsson Schultz.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.