Cancersjuka 12-åringen Laura ska utvisas

Uppdaterad
Publicerad

12-åriga Laura Arakely i Malmköping lider av blodcancersjukdomen leuekemi. Nu har Migrationsdomstolen beslutat att hon ska utvisas till Armenien.

Men ett avbrott i den behandling som hon just nu genomgår riskerar hennes liv ytterligare.

– Jag kan inte ens uttrycka vad jag känner. Jag vill verkligen be alla att försöka sätta sig in i vår situation. Det är bara här som hon kan få hjälp och behandling, säger Elenora Arakely, Lauras mamma.

Köpte mediciner för 100 000

Det var 2008 som Laura blev akut sjuk i lymfatisk leukemi, som är en blodcancersjukdom. Föräldrarna berättar att dom spenderade 100 000 kronor på mediciner, men när Laura fick ett återfall två år senare flyttade familjen till Sverige för att få hjälp här.

Laura behöver enligt överläkare Nils Skanke ytterligare vård och observation fram till 2014. Vård som är komplicerad.

– Vi kom inte hit för att leva gott. Både jag och min man hade arbete. Där fanns inte den medicin som flickan behöver. Det var med största svårighet som vi kunde skaffa den nödvändiga medicinen, säger Elenora Arakely.

Hoppas på Migrationsöverdomstolen

Migrationsdomstolen har avslagit familjens begäran om uppehållstillstånd. Nu står hoppet till att Migrationsöverdomstolen ska besluta att det finns synnerligen ömmande omständigheter som gör att Laura kan få stanna.

– Laura frågar om hon ska bli frisk eller om sjukdomen kommer tillbaka. ”Om vi stannar här kanske den inte kommer tillbaka”, säger Elenora Arakely.

Laura har slutat prata. När vi träffar henne blir det inte många ord, men en fråga får vi svar på.

Vad vill du bli när du blir stor?

– Läkare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.