De lyckades fly från krigets Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingströmmarna till Sverige ökar. I dag presenterar Migrationsverket ny prognos för antalet asylsökande. Sedan kriget i Syrien bröt ut 2011 har närmare 25.000 flyktingar tvingast fly till Sverige. 

Vi har träffat Bashar Zaraa, en 27 årig palestinier från Syrien som berättar om sitt gamla liv och hur han i dag försöker bygga upp en ny framtid i Eskilstuna.

– Jag förlorade allt när jag reste från Syrien. Jag förlorade mitt jobb, mina studier, vänner och släktingar. Allt, säger Bashar Zaraa när vi träffar honom i hans lägenhet.

Han har precis flyttat dit efter att ha spenderat månader på ett hotell för nyanlända.

Jobbade som jurist

Bashar Zaraa och hans 10-åriga lillebror Ahmed har bott i Eskilstuna sen oktober förra året. Men för två år sedan levde Bashar ett helt annat liv. Han jobbade som jurist samtidigt som han höll på att avsluta sina studier. Och han drömde om en ljus framtid.

– Jag drömde om att få jobba för ett stort företag i Syrien på en stor bank. Sen ville jag öppna ett kontor i Syriens centrum och bli en erkänd jurist, säger Bashar Zaraa.

”Det var inte vårt krig”

Bashar och hans familj levde i stadsdelen Yarmouk Camp i Syriens huvudstad Damaskus. Det var just där, de flesta palestinska flyktingar från Israel bodde. Att inbördeskriget skulle beröra dem också hade ingen trott.

– Vi tänkte att det inte var vårt krig. Vi kunde hjälpa människorna och låta de som flyr från kriget komma in i stadsdelen Yarmouk Camp eftersom det var säkert där. Det var i alla fall säkert till den 16 december 2012, berättar Bashar Zaraa.

Bygga ett nytt liv

Det var då Yarmouk Camp belägrades och förvandlades till den hårdast drabbade stadsdelen. Här har flest antal personer dött på grund av svält under kriget i Syrien. Bashar inkallades till militär tjänstgöring och fick varken fortsätta med sina studier eller sitt jobb.

Att ta till ett vapen var inget Bashar ville göra.

– Jag brukade hjälpa människor så jag kunde inte tänka mig att gå ut och kriga med ett vapen i handen. Det är nog grundorsaken till varför jag flydde från Syrien, säger Bashar Zaraa.

I dag försöker han bygga upp ett nytt liv tillsammans med sin lillebror i Eskilstuna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.