Dog efter dans på demensboende

Uppdaterad
Publicerad

En man som vårdades på ett kommunalt vård- och demensboende i Katrineholm dog efter att ha dansat bugg med en ur personalen.

Det var den 20 maj förra året som ett äldreboende i Katrineholm hade ett musikuppträdande utomhus. En man som vårdades på boendet och beskrivs som dansglad började bugga med en ur personalen med resultatet att bägge faller och slår i asfalten.

Det är oklart vem som bjöd upp till dans, då personalens vittnesuppgifter från händelsen går isär.

Mannen skadade sig och fick en skallfraktur med operation som följd. Efter några dagar dog han.

Händelsen har utretts av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som skriver att ”en del av personalen under dansen reagerat med oro för den enskilde utan att ingripa eller stoppa dansen. En av dem uppges ha uttryckt att dansen var klart oaktsam och att den enskilde inte hängt med.”

IVO konstaterar att åtgärder vidtagits för att en liknande händelse inte ska upprepas och vill i sitt beslut ”betona vikten av att personal inte bortprioriterar enskildas behov av stimulans och rörelseaktivitet utan anpassar dessa efter den enskildes kapacitet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.