Foto: SVT

Drogpåverkade elever fick föras till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Igår fick två elever på en grundskola i Eskilstuna föras till sjukhus efter att ha uppträtt drogpåverkade. En händelse som väckte uppståndelse och många frågor från eleverna.

Hur kan elever använda droger på skolan?

– Vi vet ju inte exakt vad alla elever har med sig och nu var det så att det fanns droger på skolan. Det är uppenbarligen så att två elever har fått tillgång till de här drogerna och det är svårt att ha koll på exakt vad alla elever har med sig till skolan och hur de får tag på det, säger rektor Jan-Erik Nyström.

Troligen spice

Det var under lunchen igår som polis och ambulans kallades till Djurgårdsskolan. Detta sedan två elever på högstadiet uppträtt drogpåverkade.

Enligt skolans rektor är det förmodligen nätdrogen spice som de har tagit.

– Det är drog som är farlig på det sättet att den inte syns på drogrelaterade tester. Det är ingenting man upptäcker så lätt och vi har fått den uppfattningen att den är rätt vanlig i Eskilstuna och över huvud taget att få tag på, säger Jan-Erik Nyström.

Stor uppståndelse

Djurgårdsskolan har drygt 800 elever från förskoleklass upp till årskurs 9. Gårdagens händelse uppges ha orsakat uppståndelse.

– Vi samlade personalen och tog hand om berörda elever och klasser. Vi skickade ut information till alla våra föräldrar och vi kompletterar informationen även idag. Vi kommer att ta upp det här i undervisningssituation och diskutera med socialtjänst och polis hur vi går vidare med det drogförebyggande arbetet, säger Jan-Erik Nyström.

De två eleverna har lämnat sjukhuset.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.