Cyklister ska förbättra snöröjningen

Uppdaterad
Publicerad

Det verkar som om 2014 kan bli ett rekordvarmt år, men nu väntar vintern och i Eskilstuna har man högsta beredskap. I år tar kommunen även hjälp av cyklisterna för att förbättra snöröjningen.

På fredagen testade kommunen sina snöröjningsredskap på snö som hade forslats från Isstadion.

– Vi hoppas självfallet på en mild vinter. Vi hade en mild vinter förra året och det passade oss perfekt. Vi hade tre stora snösvängar sedan var vintern över, den höll i sig i ungefär en månad, säger Jorma Seimilä, avdelningschef på kommunens gatukontor.

Sparade miljoner förra året

Förra årets milda vinter sparade kommunen åtskilliga miljoner.

– Vi har en snöbudget på ungefär 10-12 miljoner kronor  och det ska räcka under hela året. Man kan säga att en stor snösväng kostar en miljon kronor så nu hoppas vi igen på en mild vinter, säger Jorma Seimilä.

Cyklister håller koll på snön

Gatukontoret tar de större gatorna samt gång- och cykelvägarna i stan. Resten är utlagt på entreprenörer.

Nytt för i år är att cyklister ska ha koll på de mest trafikerade cykelvägarna.

– De ska bli vår förlängda arm och rapportera in till oss vad som är bra och dåligt. Efter säsongen sammanställer vi allt för att förbättra oss till det nästkommande året, säger Jorma Seimilä.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.