Eskilstunadansare till hiphop-VM

Uppdaterad
Publicerad

Nu på onsdag drar ett VM i hiphop igång i Tyskland. Med i det svenska landslaget finns tre Eskilstunatjejer.

Eskilstunatjejerna kan det där med hiphop. 15-åriga Astrid Lidar har en silvermedalj från par-VM och Linnea Adolfsson, som är 16 år, har varit SM-mästare två år i rad.

Men nu ska tjejerna köra i seniorklassen för första gången. De ska tävla tillsammans mot andra par med en förkoreograferad dans och efter det tävlar Linnea själv med att improvisera på plats.

Peppar varandra

– I par gäller det att vara synkad, men i singeln är det bara att köra sitt eget race. Då kan jag göra vad jag vill och bara känna musiken. Men det är jätteroligt att köra i par för då är man två och kan peppa varandra lite extra, berättar Linnéa Adolfsson.

Nelly Norbäck, som ska fylla 13 år, tävlar för juniorerna när hon åker på sitt allra första VM.

– Det ska bli jätteroligt. Jag är jättepeppad, säger Nelly Norbäck.

Svår konkurrens

Tjejerna kommer att få möta tuff konkurrens under VM i Tyskland. England, Danmark och Sydafrika brukar vara de länder som tar hem flest medaljer. Men Eskilstunatjejerna siktar högt och främst av allt ska de se till att njuta av gemenskapen.

– Stämningen på VM är helt sjuk. Sydafrika har sådan gemenskap att de står och sjunger med, dansar på läktarna och hejar på alla sina dansare, säger Linnéa Adolfsson.

– När vi var i EM-finalen såg vi massa svenska flaggor och att alla hejade på. Och det var jättekul, säger Astrid Lidar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.