Färre turister besökte Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Den extrema värmen i juli  påverkade turismen i länet. Flera populära turistmål tappade besökare, men minskad trafik på Skavsta flygplats har också lett till färre utländska besökare.

Många besöker Trosa på sommaren och de flesta kommer sjövägen. Men i år har gästhamnen haft färre gäster än förra sommaren. Det handlar om en minskning på 20 procent.

I slutet av juni var det för kallt och sen kom värmen och då valde många att  ligga ute i skärgården istället.

I  södra och östra delen av länet har man även  märkt av ett minskat antal utländska besökare och det här tror man har att göra med att Ryanair minskat sin trafik på Skavsta flygplats.

Ett av de absolut populäraste turistmålen i Mariefred är Gripsholms slott och även här sjönk besökssiffrona under värmeböljan. Så var det även för länets största turistmål – kommunägda Parken Zoo i Eskilstuna.

– Vi hade en väldigt fin kundtillströmning fram tills hettan slog till, då var det svårt att konkurrera med badplatserna, säger Irja Bäckström, vd för djurparken.

Förra året hade parken 195.000 besökare och redovisade ett minus på 20 miljoner kronor. I år hade man hoppats att passera 200.000-strecket.

– Den prognos vi har nu landar på runt 200.000 gäster, lite bättre än förra året.

Vad innebär det här för ekonomin?

– Det innebär ju att vi får ett underskott i år och det hade vi också beräknat att vi skulle få. Men det är ändå inte en katastrofsituation som vi hade förra året. Vår prognos pekar på att vi kommer att hålla det underskott vi budgeterat, det vill säga ett minus på 10 miljoner kronor, säger Irja Bäckström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.