Saknat plan hittat – piloten död

Uppdaterad
Publicerad

Det flygplan som varit försvunnet i närheten av Nyköping hittades på lördagsmorgonen.

haverikommisionen har nu börjat undersöka resterna av det flygplan som på fredagen störtade på väg mot Skavsta flygplats i Sörmland. Efter en intensiv sökinsats hittades på lördagsmorgonen flygplansvraket och den omkomne piloten, en man i 45-årsåldern.

-Planet blev i princip totaldemolerat, säger Peter Lindquist, presstalesman på Sjö- och flygräddningen.

Fattade eld

Sökandet efter planet pågick under natten till lördagen, men tvingades till uppehåll vid fyratiden i väntan på dagsljus. När sökningen därefter återupptogs med två helikoptrar och ett flygplan, påträffades det kraschade flygplanet i en gles lövskog vid sjön Likstammen. Planet hade både slagits sönder kraftigt och fattat eld.

Lindquist säger att sökarbeten av den här typen ofta kompliceras av yttre omständigheter, som mörker och väderförhållanden.

-Att hitta en flygmaskin i tät skog eller terräng kräver i princip att du är rakt ovanför med helikopter eller flygplan och tittar rätt ner mellan trädtopparna för att upptäcka det. Det är svårt, säger han.

Cessna

  • Flygplansmodellen Cessna 172 introducerades på 1950-talet och har tillverkats i över 43 000 exemplar, vilket gör det till världens mest sålda flygplan.
  • Flygplanstillverkaren Cessnas fabrik ligger i den amerikanska delstaten Kansas.
  • Cessna är en del av industrikonglomeratet Textron.
  • Fabriken grundades 1927.
  • Cessna bygger främst små en- och tvåmotoriga flygplan.

Källor: NE, Cessna.com med fl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.