Foto: Mikko Lindskog/SVT

Flyktingar ger dansföreställning

Uppdaterad
Publicerad

Kulorna viner, havet stormar, flyktingarnas blickar är fyllda av skräck. Det är en dansföreställning på flyktingboendet i Stavsjö som handlar om flyktingarnas liv.

Stavsjö värdshus var stället som Norrköpingsborna tog bilen till på söndagseftermiddagen för att äta på restaurang. Idag är det ett flyktingboende.

De flesta här kommer från Syrien, en del från Eritrea, andra är palestinier. Det talas alltså många olika språk, men så finns det ett språk som förenar. Dansen.

SVT granskar flyktingmottagningen

Tristessen infinner sig gärna på ett ställe där det inte finns så mycket mer att göra än att vänta. I Stavsjö har flyktingarna tagit saken i egna händer och satt upp en dansföreställning. Någon har dansat närmast professionellt i flera år, en annan dansar för första gången.

Två föreställningar

Föreställningen berättar historien om människor som flyr undan krig. Skottlossningen finns där, sorgen när någon nära dör finns där, det farliga havet som man måste ta sig över finns där.

De flesta i ensemblen känner väl igen sig. Det är precis vad de själva har gått igenom.

I dag ges två föreställningar på flyktingboendet i Stavsjö och ortsborna är inbjudna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar flyktingmottagningen

Mer i ämnet