Foto: Bill Roth/TT

Forskare jagar älg med helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag kommer en helikopter under veckan att flyga på låg höjd i östra Sörmland.

I helikoptern, som ska flyga över ett område mellan Runtuna, Gnesta och Lästringe, sitter förutom en pilot en forskare och en veterinär. De ska skjuta älgar med bedövningspil för att sedan märkas och tas prover från.

Märkningsprojektet drivs av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och har pågått i flera år. Den här veckan ska 20 till 25 älgar märkas.

– Vi har väntat på snö. Nu är älgarna ganska lätta att upptäcka från helikoptern, säger Jimmy Pettersson, samordnare för projektet i Sörmland, till Södermanlands Nyheter.

SLU söker en förklaring till att älgarna i Sörmland inte växer som de ska, trots att kalvarna föds i tid och med bra vikt.

– Vi har sett halvårsgamla kalvar som väger 19 kilo. De bör ligga på över 55 kilo och målvikten är 70 kilo, säger Jimmy Pettersson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.