Foto: Arkivbild/TT

Förskoleföreståndare döms till fängelse för ekobrott

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden för föräldrakooperativet Saltkråkan i Oxelösund dömdes i dag till två års fängelse för att ha förskingrat miljoner från förskolan.

Kvinnan döms för grov förskingring, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning och försök till grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning.

Brottsmisstankarna uppstod i slutet av september förra året i samband med att föräldrakooperativet försattes i konkurs.

Spel- och shoppingmissbruk

Under utredningen framkom att kooperativets ordförande fört över totalt cirka 3,6 miljoner kronor till sig själv.

Därefter gjorde kvinnan dock vissa betalningar för kooperativet så att den slutliga ekonomiska skadan landade runt 2,7 miljoner kronor.

Kvinnan har erkänt och berättat att pengarna gått till spel och shopping. Nyköpings tingsrätt tar hänsyn till att shopping- och spelmissbruket lett till att kvinnan haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Lurade till sig motorcyklar

Påföljden blir två års fängelse, men tingsrätten pekar på vikten av att kvinnan även får behandling för sitt missbruk, eftersom risken för återfall annars är stor.

Kvinnan döms också för att ha lurat till sig två motorcyklar från ett konkursbo och för att ha lämnat en förfalskad kvittens på 225.000 kronor när en markaffär med kommunen skulle slutbetalas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.