Foto: TT

Fortfarande stor brist på sjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Sörmland har problem med sjuksköterskor som flyttar. Av 115 nyanställda förra året har 113 lämnat – och bristen på sjuksköterskor är lika stor som tidigare. Något man nu hoppas att ytterligare löneökningar och bättre arbetstider ska kunna vända på.

Johanna Strandberg är sjuksköterska och arbetar på akuten i Nyköping sedan en tid tillbaka.

– Det bli en ganska stor omsättning på personal, med många nyutexaminerade som inte har så stor erfarenhet, och det oroar ju kollegor imellan. Men jag tycker vi har ändå en god stämning här och vi kämpar på.

Sjuksköterskebristen är påfrestande för de flesta landsting och regioner i landet. Och i Sörmland har man sen en tid upplevt det svårt att rekrytera nya sjuksköterskor.

Trots det vill Ulrika Hedsand, som arbetar som rekryterare inom landstinget, säga att man har haft en viss framgång.

– Den har gått riktigt bra tycker jag. Vi har lyckats anställa 115 nya sjuksköterskor sen december 2013 fram till september 2014.

Men även om man lyckats anställa 115 nya sjuksköterskor under den tiden, så  har det också under samma period slutat 113 stycken.

– Jag tror att man inte klarar av arbetsbelastningen som den ser ut idag, säger Ulla Jordán som är ordförande i Vårdförbundet i Sörmland.

De får rotera både dag, kväll och natt och arbetsvillkoren för nätter är för tuffa. Man hinner inte återhämta sig mellan arbetspassen. Och till slut tycker man att det är ohållbart.

Rekryteraren Ulrika Hedsand ser också en stor konkurrens mellan landstingen. Och idag söker man fortfarande ett 30-tal sjuksköterskor.   

Känns det inte som en ganska hopplös uppgift att rekrytera nya sjuksköterskor när det ser ut så här?

– Jag är jätteglad för varje sjuksköterska som vi kan få till Sörmland. Men visst är det en stor utmaning, säger Ulrika Hedsand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.