Foto: Polisen

Spårsändare avslöjade lyxbilstjuvar

Uppdaterad
Publicerad

En fredagsnatt i maj stals tre exklusiva BMW i Stockholmsområdet. Med hjälp av spårsändare kunde bilarna hittas innan ligan fått dem ur landet.

Det var mitt i natten mot lördagen den 31 maj som polisen i Stockholms län fick in den första av tre anmälningar om stulna lyxbilar.

En exklusiv BMW 663 C stjäls på Stora Essingen vid halvtre-tiden.

Ägaren säger i polisförhör att han hörde bilmotorn startas och springer ut på gatan. Han ser bilen åka iväg och hoppar in i en firmabil, som också stod parkerad på gatan, och börjar köra efter. Men efter cirka 50 meter försvinner den stulna BMW-cabrioleten utom synhåll.

Spårsändare avslöjade

Ungefär samtidigt med den korta jakten på Stora Essingen stjäls två BMW X6 som stod parkerade på samma gata i Norsborg.

En av de bilarna var utrustad med spårsändare, vilket gjorde att polisen ganska snabbt efter att anmälan gjorts kunde börja spåra den.

Med hjälp av information från spårsändaren kunde polisen få fram att de stulna bilarna lastades på en lastbil utanför Eskilstuna för att sedan köras vidare söderut.

Skulle till Berlin

Strax innan lunch stannade lastbilen med de stulna lyxbilarna vid Motell Vida Vättern utanför Ödeshög i Östergötland.

Vid klockan 14.30 knackade en polispatrull på rutan till lastbilens hytt och väckte en 50-årig man från Litauen och hans 21-årige son.

Den 50-årige lastbilschuffören berättar i polisförhör att hans order var att köra lasten till Berlin. Vilken plats i Berlin vet han inte, då han skulle bli kontaktad per telefon senare om var lasten skulle lossas.

Gick inte ur hytten

Han hade heller ingen aning om att han hade stulna lyxbilar i lasten, då han vid lastningen utanför Eskilstuna bara tagit emot frakthandlingar och inte gått ur hytten.

Sonen uppger att han sovit under i stort sett hela resan och inte vet något om några bilar.

50-åringen åtalas nu i Eskilstuna tingsrätt för grovt häleri, vilket kan ge upp till fyra års fängelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.