Hovrätten fastställer dom mot cannabisodlare

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt har fastställt fängelsedomen mot en 44-årig man från en liten ort utanför Nyköping.

Över fem kilo cannabisplantor, samt 351 gram chokladkakor innehållande cannabis, beslagtogs vid en razzia hemma hos mannen den 28 augusti 2013.

44-åringen har erkänt att han odlat cannabis i en större omfattning, men att orsaken var medicinsk. Hans mamma var cancersjuk och ”han hade hört att det fanns möjlighet att döda cancer med cannabis och cannabisolja”.

Mannen skickade efter frön och utrustning och började odla. Blomställningarna på plantorna malde han sedan ner och blandade i chokladkakemix. Chokladkakorna gav han sedan av till sin cancersjuka mamma, som enligt honom då mådde bättre. Efter att mamman avlidit fick även en kamrat som hade MS pröva att äta av de hembakade kakorna.

44-åringen har erkänt gärningen, men hävdar att han varken sålt eller rökt cannabis själv. Båda parter överklagade domen. Åklagaren ville ha ett hårdare straff och 44-åringen en villkorlig dom med böter.

Hovrätten gör dock inte någon annan bedömning än den som tingsrätten gjort och menar att ”tingsrättens dom ska därför inte ändras” och fastställer därmed domen på 1 år och 3 månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.