Foto: SVT

Harrys förlorar tillståndet – studentfest spårade ur

Uppdaterad
Publicerad

Studentskivan med 1500 personer på restaurang Harrys i Eskilstuna slutade med kaos och knivskärningar.

Det blir alkoholfritt på restaurang Harrys framöver. Idag beslutade en enhällig arbetsmarknads- och familjenämnd att dra tillbaka alkoholtillståndet för det företag som driver restaurangen i Eskilstuna.

Bakgrunden till beslutet är en studentskiva den 6 juni i år som slutade i tumult och knivskärning.

– Bolaget och dess företrädare har varit nonchalanta och brutit mot de lagar och regler som finns för alkoholservering. Det har förekommit uppenbar överservering till ungdomar och det strider helt mot alkohollagens intentioner. Det är oacceptabelt och jag är idag rent av förbannad över ägarnas agerande, skriver Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och familjenämnden, i ett pressmeddelande.

Mordförsök efter knivattack

Gästerna ska ha varit så berusade att ett flertal poliser fick försöka hålla ordning. Enligt polisen rådde en ”kaosliknande” situation. Under festkvällen fick två personer föras till sjukhus efter en knivskärning som polisen rubricerade som mordförsök.  

– Knivskärningen är ett samhällsproblem. Men det är tyvärr inget vi kan påverka som krögare. Vi kan inte gå och visitera folk innan de går in på krogen och det får vi heller inte göra enligt lagen, säger restaurangens ägare Jwan Ozeran, till Östnytt.

Inne på restaurangen befann sig 1500 gäster. Det är 500 fler än vad som var tillåtet uppger kommunen.

– Vi har tillstånd att ha 1000 personer i lokalen, men vi har också en stor uteservering. Det var fint väder den kvällen. Folk var utspridda. Vi har haft fler personer på området förr, säger krögaren Jwan Ozeran.

”Drabbar nöjeslivet”

Det indragna alkoholtillståndet börjar gälla omedelbart och företaget har överklagat nämndens beslut.

– Det är den hårdaste käftsmällen jag någonsin fått. Vi har inte ens fått ens får en varning för det som hänt. Det finns krogar som har misskött sig betydligt mer. Det känns tråkigt och det drabbar Eskilstunas nöjesliv, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.