Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) fick svara på många frågor om Gnestapendelns framtid. Foto: Oskar Jönsson/SVT

Infrastrukturministern besökte Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Idag var infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i Gnesta för att åka med Gnestapendeln och svara på resenärernas frågor.

Bakgrunden är att Trafikverket diskuterar att lägga ned linjen mellan Järna och Gnesta, eftersom det är trångt på spåren mellan Stockholm och Göteborg.

Men några konkreta besked kunde inte ministern ge, eftersom ärendet ligger hos Trafikverket. Catharina Elmsäter-Svärd framhöll dock vikten av arbetspendling.

Resenären Carina Nilsson använder pendeln dagligen för att ta sig till och från arbetet. Om pendeltrafiken dras in skulle det för Carina Nilssons del innebära fyra timmars restid varje dag.

Hur tror du det skulle slå mot Gnesta?

– Jag tror att det skulle döda orten. Vi flyttade ner till Gnesta för tolv år sedan bara för att det ligger nära Stockholm. Jag tror inte det är ett alternativ för oss att bo kvar när vi dessutom jobbar i Stockholm, säger Carina Nilsson.

SVT Sörmland har tidigare rapporterat att riksdagsledamoten Gunvor G Ericson (MP) från Katrineholm tagit strid för Gnestapendeln genom att ställa en skriftlig fråga till infrastrukturminister Elmsäter-Svärd, samt hotat med att dra in pengar som Sörmlands kommuner betalar till Stockholm för Citybanan.

”Hårt slag mot Gnesta”

Nu tar även Hans Ekström (S), riksdagsledamot och ordförande för Socialdemokraterna i Sörmland, upp kampen för pendeltågstrafiken till Gnesta. Ekström menar att en nedläggning av linjen skulle innebära ett hårt slag mot både Gnesta och Stockholm-/Mälardalen som arbetsmarknadsregion.

– Som tidigare regionalpolitiker borde Elmsäter-Svärd vara fullt medveten om regionens behov av fungerande pendlingsmöjligheter och vilka konsekvenser en sån här nedläggning kommer att få, säger Ekström i ett uttalande.

Ekström räknar inte med att få svar på sin interpellation förrän i augusti, då Trafikverket lämnat sitt förslag om pendeltågstrafiken.

Samarbete över blockgränser

Johan Rocklind, kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, menar att många ser med oro på utvecklingen gällande hela Stockholm-mälarregionen.

– För Gnestas del och till stor del också Södertälje med tillhörande näringsliv, skolor etcetera, så skulle trafikverkets förslag få allvarliga konsekvenser, och politiskt samarbete äger nu rum över blockgränserna för att stoppa förslaget, säger Rocklind.

Turerna kring Gnestapendeln har orsakat stor uppståndelse lokalt. Det har bland annat bildats en protestgrupp på Facebook och nu på lördag kommer en manifestation att hållas på Strömmentorget.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.