Ingen kunglig strandbastu i Trosa

Publicerad

Prins Carl Philips planer på att bygga sjöbod och bastu till sin fastighet i Trosa har stött på patrull. Länsstyrelsen vill inte ge dispens från strandskyddsbestämmelserna.

Prins Carl Philip äger en fastighet i Trosa och han vill få bygga både sjöbod, gärdesgård och bastu vid strandkanten. Men några sådana byggnader så nära stranden vill inte Länsstyrelsen i Sörmland se. De menar att det inte finns skäl för att få dispens från strandskyddet. Strandskyddet ser till att marken närmast insjöar och hav är fredad från bebyggelse.

För prins Carl Philip innebär det att det tidigare beslutet från samhällsbyggnadsnämnden i Trosa rivs upp. Trosa kommunen ansåg då att det fanns skäl att låta prinsen bygga nära vattenbrynet. I sista fall kan ärendet överklagas till Mark och miljödomstolen vid Nacka tingrätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.