Inlinesläger förbereder åkarna inför SM

Uppdaterad
Publicerad

Helgen i Eskilstuna bjuder på hög fart och många hopp när det öppna svenska mästerskapet i inlines drar igång. Men redan innan tävlingen fanns flera proffs på plats i skateparken.

Under tre dagar höll de i ett inlinesläger där deltagarna fick lära sig allt om sporten direkt från sina idoler. En av deltagarna var Oliver Enava.

– Jag är här för att träna inför helgen och försöka vinna hela SM och för att vara med proffsen.

Oliver är bara tio år gammal men han har redan med sig sju års erfarenhet av inlinesåkning. Och nu vässar han sina kunskaper med några av de bästa. Två amerikaner, en scotte, en kanadensare och så Fredrik Andersson från Eskilstuna anordnar inlinesläger runtom i hela världen.

– Vi gör det främst för att inspirera barnen att åka inlines och att de ska se det roliga i sporten. Men också för att vi ska kunna umgås med de bästa åkarna i världen, säger Fredrik Andersson som själv har växt upp i den gamla industrilokalen i Vilsta omvandlad till en skatepark.

”Det är magiskt”

Och det är just umgänget som är det viktigaste. Att killarna är proffs som får åka med nybörjare är inget konstigt.

– Det finns ingen egoism här. Vi är inga proffs, vi är bara vanliga människor och deltagarna är vanliga människor. Det är magiskt. De inspirerar oss och jag hoppas att vi inspirerar de också. Allt är ömsesidigt, säger amerikanen Josh Glowicki, en av proffsåkarna och ledarna i inlineslägret.

Proffsdrömmar

Eskilstunas skatepark med sina 1200 medlemmar växer i rasande fart och kanske beror det just på att inlines är mer som en avslappnad livsstil än en tävling på liv och död.

– Jag ser mig som ett proffs i framtiden som följer med till andra länder och skejtar, säger 10-åriga Oliver och får en stöttande kram av Josh.

– Jag tror att det är roligt att åka runt och träffa nya ”boyz” och kompisar och tävla utomlands, avslutar Oliver och ler innan han hoppar ner från rampen och fortsätter med sin favoritsyssla – att skejta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.