JO-kritik mot Trafikverket efter dödsolycka

Uppdaterad
Publicerad

JO riktar kritik mot Trafikverket efter att en reporter på SVT Sörmland anmält verket i samband med den uppmärksammade granskningen av dödsolyckan vid Hjulstabron i mars förra året.

Reportern begärde att få ut uppgifter från Trafikverkets hastighetskameror. Istället för att lämna ut handlingarna kontaktade verket polisen, som i sin tur begärde ut uppgifterna.

Därefter beslutade polisen om förundersökningssekretess och av den anledningen avslog Trafikverket reporterns begäran.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Nu riktar justitieombudsman Lars Lindstrand kritik mot Trafikverket för att uppgifterna inte lämnades ut skyndsamt. Det faktum att en tjänsteman på Trafikverket raderade e-post, som bevisar hur myndigheten agerat fel, finner JO inte vara värd kritik.

– Det är glädjande att JO slår fast att SVT hade rätt till handlingarna. Det är däremot utomordentligt anmärkningsvärt att han tycker att det är i sin ordning att förstöra allmänna handlingar, som bevisar hur myndigheterna saboterade vår granskning, säger Carl Larsson, reportern bakom granskningen.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödskraschen vid Hjulstabron

Mer i ämnet