Kameraövervakning vid Mälarsjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill landstinget utöka kameraövervakningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och har därför ansökt om att få sätta upp ytterligare fem nya kameror.

Anledningen är att man vill öka säkerheten efter skjutningen vid akutmottagningen i början av december 2014.

– Den primära känslan var att det kom för nära. Händelsen inträffade precis vid vår entrédörr, vid en miljö som ska vara trygg för så många. Detta skakade oss naturligtvis och vi började fundera på varför det skedde precis vid en akutmottagning och vad vi kan göra för att förhindra att det sker igen, säger Lars-Gunnar Svensson, säkerhetschef vid landstinget Sörmland.

Redan idag sitter ett 60-tal kameror uppe vid sjukhuset men ingen av dom spelar in något material. Det kommer däremot fyra av de fem kameror som landstinget nu söker tillstånd hos länsstyrelsen om att få sätta upp vid Mälarsjukhuset att göra. Orsaken förutom decemeberskjutningen är att flera våldsbrott runtom i Eskilstuna har drabbat sjukhuset.

– Vi är naturligtvis rädda att våldet skulle följa med in till oss, säger Lars-Gunnar Svensson.

Säkerhet framför integritet

Att ha övervakningskameror på ett sjukhus är dock inget som alltid varit en självklarhet för landstinget. Lars-Gunnar Svensson har tidigare hänvisat till integritetsaspekten när han istället velat satsa på bättre belysning, större öppna ytor och fler vakter.

– Vi har väldigt stor respekt för människans integritet men ibland kommer den vågskålen att falla över då vi faktiskt ser att behovet av säkerhet och trygghet står över integritetsbehovet, Lars-Gunnar Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.