Kan en ”ät-robot” användas för att motverka undernäring?

Uppdaterad
Publicerad

Det är något som det forskas om på Mälardalens högskola.

Den finns en robot framtagen som gör att personer som har svårt att röra sina armar och händer kan äta själva. Företaget bakom hjälpmedlet samverkar nu med forskare på Mälardalens högskola, för att utveckla roboten, om den tillexempel kan användas för att motverka undernäring.

”Vi vill göra roboten intelligent”

– Vi vill göra roboten så intelligent så att den kan berätta att vi serverade den här mängden och så här mycket åts upp, säger Martin Ekström, teknologie doktor och forskare på Mälardalens högskola.

Det pågår även andra projekt där forskare från Mälardalens högskola och företag från regionen samverkar inom området teknik, hälsa och välfärd. I ett projekt tittar man på hur en robotkatt påverkar vårdpersonalens arbetsmiljö på ett demensboende i Eskilstuna. Larmtjänster för äldre på landsbygden är ett annat exempel.

Ser du några risker med att högskolan samarbetar med företag?

– Vi måste samarbeta om vi ska tillämpa vår forskning, annars forskar vi bara för forskandets skull. Jag är den typ av forskare som tycker om när min forskning tillämpas och ser att det blir nytta, säger Martin Ekström.

”Tror att det här gynnar samhället”

– Jag tror att det här verkligen gynnar samhället och inte bara oss. Vi har ju produkten, men tittar man på en samhällsfråga som undernäring, då är det väl bra om man får hjälp från samhället, att vi hjälps åt allihopa, säger Ann-Louise Lindborg, utvecklingschef på Bestic AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.