Katrineholms skateboardhistoria i bilder

Uppdaterad
Publicerad

De tjatade på kommunen i över 30 år och till slut fick Katrineholm sin egen skateboardpark. Nu berättas stadens skateboardhistoria i fotoutställningen ”Hangup”, skapad av ett gäng vänner som själva fått uppleva utvecklingen.

– Vi var väldigt få åkare på den tiden. Man kunde se direkt vilka som åkte på de slitna skateboardskorna. Man kände igen en annan skateboardåkare på kläderna helt enkelt och det var så man träffades, berättar Andreas Sander.

Andreas och hans kompisar började åka skateboard i slutet på 80-talet när de var 12 år gamla. De tillhörde den tredje generationen av åkare i stan.

Började på 70-talet

Skateboardkulturen började nämligen blomstra redan på 70-talet när en Katrineholmsbo som inspirerats av USA skickade in en ritning på en utomhuspark till kommunen.

– Den parken är inte helt olik den vi har fått idag. Exempelvis ritade han en ramp som ser exakt likadan ut som den i parken och den ritningen är från 1980, säger Andreas Sander.

Vill ha inomhusbana

Nu är den 1300 kvadratmeter stora parken vid Lokstallarna i Katrineholm äntligen på plats.

De som fick snickra ihop egna ramper när det inte fanns något annat att åka på är glada över att ha fått en skatepark. Men nu vill gänget som kämpade för utomhusparken få en bana inomhus för att slippa åka till andra städer på vintern.

”Det är skitkul”

Allt för att fler ska få uppleva sporten på brädan.

– Det är skitkul. Man vet att om några år så kommer de som åker nu att köra skiten ur parken. De får börja med ett bra ställe, vi fick ju börja på gatan med att bygga en liten hoppramp på racklig asfalt. Dagens åkare får allt serverat på ett silverfat. Det är bara att komma hit och glida, säger Daniel Ale Andersson och skrattar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.